Go to content

Liukulumikenkä- ja lumikenkäretki Repoveden talviluonnon taikaan

Opastettu liukulumikenkä- ja lumikenkäretki Repoveden kansallispuistossa tarjoaa osallistujille talvisen luonnon ja äänettömyyden. Kalliojyrkänteiden, mäkien ja jääkantisten järvien välissä edetään talvista luontoa tarkkaillen ja havoinnoiden oppaan kertoessa puiston historiasta ja luonnosta. Opastettu retki puiston mäkisessä maastossa tarjoaa osallistujille  mukavasti haastetta puiston reittien ulkopuolella.

Repoveden kansallispuiston talvinen luonto

Repoveden kansallispuiston alue on jylhää ja erämaista. Talvella puisto on hiljainen, joskaan ei täysin äänetön. Korpit, nuo erämaan viisaat linnut, kertovat raakunnallaan päivystävänsä korven kulkijoita. Käpytikka saattaa paljastaa itsensä koputtamalla läheisen kelon runkoa mutta toisinaan koputtelijaksi paljastuukin harmaapäätikka tai pohjantikka. Äänimaailman lisäksi osallistujat voivat havainnoida eläinten jälkiä kuten metson jätöksiä hakomismäntyjen alta, liito-oravan papanoita haavan juurelta tai vain eläinten jättämiä lumijälkiä. Havannoidessaan retkeilijä voi istahtaa ikiaikaiselle puunrungolle ja kuunnella ja kuulla..... ei mitään.

Ajankohta, kesto ja paikka

Retki toteutetaan la 5.2.2022 klo 09.00-12.30. Retken aloitus- ja päättymispaikkana on Tervajärven välinevuokraamo Repoveden kansallispuiston Tervajärven sisääntulossa osoitteessa Kivisilmäntie 720, 47910 Kouvola. 

Retkestä

Retken reitti kulkee Tervajärven ja Kapiaveden välisssä halkoen ennen kansallispuiston perustamisesta tehtyä avohakkuualuetta, laskeutuen tummaan korpeen, pistäytyen naavametsässä, nousten lämpöä hieman nostattaen mäkeen ja kaartaen erämaisen järven rannan kautta aloituspaikalla. Retken aikana opas kertoo mm. puiston perustamisen vaiheista, puiston luonnosta ja alueen historiasta.

Reitin kokonaispituus on n. 3,5 km ja reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, pääsääntöisesti merkittyjen reittien ulkopuolella. Lumen paksuus ja sääolosuhteet vaikuttavat reitin haastavuuteen.

Vastuullinen matkailu

Opas vastaa siitä, että liikuttaessa merkittyjen reittien ulkopuolella retki toteutetaan riittävän paksussa lumessa, jotta vältytään kuluttamasta maastoa tarpeettomasti.

Kansallispuistossa ei ole roska-astioita. Varaathan mukaasi mahdollisille roskillesi astian/pussin. Suosittelemme käyttämään ei-muovisia tuotteita.

Korona-viruksen huomiointi

Retkelle saa osallistuja vain terveenä. Retken lähtöpaikalla on käsidesiä saatavilla. Retki toteutetaan riittävillä etäisyyksillä toisiin henkilöihin. Varusteet jaetaan osallistujille porrastetusti ja reitillä liikutaan välttäen lähikontakteja. Retken aikaiset opastukset toteutetaan etäisyydet huomioiden.

Osallistujamäärä, sisältö

Retkelle on yhteensä 16 paikkaa, joista 8:lle on lumikengät ja 4:lle liukulumikengät. Neljä henkilöä voi osallistua retkelle omin välinein. Retken minimiosallistujamäärä on 5 asiakasta. Retki sisältää opastuksen lisäksi lumikengät tai liukulumikengät, sauvat ja aamukahvit lähtöpaikalla.

Varusteet

Lumikengät ovat merkiltään TSL227:t. Liukulumikengistä 3 kpl ovat OAC Kar147 - mallisia ja yhdet OAC XCD160 -malliset. Liukulumikengistä lisätietoa täältä

Osallistujalla tulee olla tukevat varrelliset jalkineet, ei kuitenkaan nastoitettuja kenkiä. Säänmukainen vaatetus tekee retkestä miellyttävän (mm. pakkasella lämpimät sukat, jalkineet, päähine ja hanskat ja kosteammalla kelillä jalat kuivana pitävät jalkineet). Huomioithan, että liikuttaessa tulee lämmin!. Suosittelemme säärystimien käyttöä tai housuja, joiden lahkeita voi tiukata (esim. lumilukoilla). Lisäksi repussa on hyvä olla taukotakki, istuinalusta, muki ja eväät.

Säävaraus, Korona, Force majeure ja toiminta peruuntumitilanteissa

Retken pakkasraja on - 15 astetta. Mikäli pakkasta on retkiaamuna klo 07.30 Kouvolan Utin lentoaseman säähavaintoasemalla (Utin sääasema) -15,0 astetta tai enemmän, retki perutaan. Retki perutaan myos mikäli lumiolosuhteet estävät retken toteutuksen. 

Retken peruuntumisperuste on myös retken minimiosallistujamäärän (5) jäädessä vajaaksi.

Retken toteutukseen liittyen järjestäjä seuraa Koronan osalta alueellista tilannekuvaa (Kymenlaakson tilanne ja suositukset) Koronatilanteen heiketessä merkittävästi tai jos viranomaiset antavat suosituksia/määräyksiä, jotka rajoittavat tilaisuuksien järjestämistä, retki perutaan.

Muissa mahdollisissa Force majeure -tilanteissa peruuntumisesta ilmoitetaan kuten muissakin tapauksissa..

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa retken peruuntumisesta ilmoitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla pl. mikäli peruutus tapahtuu retken toteutuspäivänä, peruuntumisesta ilmoitetaan tekstiviestillä. 

Mikäli retki perutaan edellä mainituista syistä, palautetaan osallistumismaksut.

Ehdot

Tutustu ehtoihin ennen varausta! Ehdot